ΑΔΕΣΠΟΤΑ & ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑΚΙΑ
Στους κόλπους της παράταξής μας έχουμε αρκετά μέλη με ζωάκια συντροφιάς καθώς και εθελοντές που συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα των αδέσποτων στην πόλη μας. Το ζήτημα λοιπόν μας αφορά άμεσα και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκσυγχρονιστεί επιτέλους η Καισαριανή τόσο ως προς την ουσία του θέματος όσο και ως προς τις τυπικές υποχρεώσεις του Δήμου με βάση τους νόμους τους κράτους. Το ζήτημα και οι δυο διαστάσεις του ορίζουν τις υποχρεώσεις, αλλά και τις μελλοντικές μας δράσεις.
Α. Τα αδέσποτα ζωάκια.
Ο νόμος 4039/2012 (και οι τροποποιήσεις του, ν.4253/2014) στο άρθρο 9 προβλέπει πως οι υποχρεώσεις των δήμων για τα αδέσποτα ζώα περιλαμβάνουν την περισυλλογή και επανένταξή τους, τον κτηνιατρικό έλεγχο, την περίθαλψη, την στείρωση, την σήμανση, την συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής αρμόδιας για τα αδέσποτα και την ίδρυση και λειτουργία δημοτικού καταφυγίου ή, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα, την συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία.
Σκοπός μας είναι η τήρηση του νόμου και η ανάπτυξη δομών που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις εκάστοτε ανάγκες που προκύπτουν. Καθώς δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί εκ προοιμίου να χαρτογραφηθεί πλήρως, θα προσπαθήσουμε μέσα από την συνεργασία μας με φιλοζωικές οργανώσεις και κτηνιάτρους να βοηθήσουμε τους φιλόζωους στην πόλη μας και τα αβοήθητα γατάκια και σκυλάκια όποτε αυτό χρειαστεί.
Καθώς γνωρίζουμε πως στην πόλη μας υπάρχουν εδώ και χρόνια πολλά δίκτυα ατόμων που αναπτυσσουν εθελοντική και ακτιβιστική Φιλοζωικη δράση, θα θέλαμε να μπορέσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα εννιαίο δίκτυο στο οποίο θα συνδυάζουμε την εθελοντική δράση με τις υποδομές του Δήμου, προκειμένου να μπορέσουμε να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.
Οι γνώσεις και η εμπειρία του κάθε φιλόζωου/ ης θα είναι για μας απαραίτητη συνδρομή, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σταθερές στο χρόνο δομές για τα ζώα. Βασικό, αρχικό μας μέλημα θα είναι να στειρώσουμε μέσα από ένα οργανωμένο πρόγραμμα καταγραφής τις αδέσποτες γατούλες στον δήμο μας ώστε να μπορέσουμε να ελέγχουμε μέσα στα επόμενα χρόνια τον πληθυσμό τους και άρα και τις πιθανές τους ανάγκες.
Β. Τα δεσποζόμενα ζωάκια.
Η δεύτερη διάσταση αφορά στα δεσποζόμενα ζώα και το πάρκο του Σκοπευτηρίου. Γνωρίζουμε πως στο εσωτερικό του πάρκου υπάρχει ένας περιφραγμένος χώρος, στον οποίο επιτρέπεται να αφήσουμε τους μικρούς μας φίλους ελεύθερους να τρέξουν και να παίξουν. Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος χώρος δεν φέρει καμία ουσιαστική υποδομή και λόγω του μικρού του μεγέθους δεν μπορεί να φιλοξενήσει πολλά ζώα, ενώ παράλληλα καθίσταται αδύνατη η συνύπαρξη μικρόσωμων και μεγαλόσωμων σκύλων.
Ο χώρος αυτός θα αναδιαμορφώθεί, για την ακρίβεια θα επανασχεδιαστεί και θα επανακατασκευαστεί από την αρχή, ώστε να πληρεί όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κριτήρια. Να είναι, δηλαδή, ασφαλής, φιλικός και λειτουργικός, τόσο για τους μικρούς μας φίλους, όσο και για τα αφεντικά τους, να μπορεί να είναι προσβάσιμος ακόμα και σε μέρες με βροχή και κυρίως να μπορούν τα ζώα να τρέξουν και να κοινωνικοποιηθούν με ασφάλεια και με σεβασμό για τους υπόλοιπους επισκέπτες του πάρκου.