Μενού Κλείσιμο

“ΜΑΘΕ – ΜΙΛΑ -ΖΗΣΕ”

«Μάθε – Μίλα – Ζήσε: Σχολικός εκφοβισμός, εθισμός στο διαδίκτυο και διαδικτυακά παιχνίδια» – Ενημερωτική εκδήλωση της παράταξης “Καισαριανή Τώρα”, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής, την Τετάρτη, 8/1/2020, στις 19:00

Με πολύ θετική ανταπόκριση του κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η εκδήλωση της παράταξής μας, “Καισαριανή Τώρα” στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής, με τίτλο «Μάθε – Μίλα – Ζήσε: Σχολικός εκφοβισμός, εθισμός στο διαδίκτυο και διαδικτυακά παιχνίδια».

Ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης και διακεκριμένος ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, δημιουργός της ομώνυμης πανελλαδικής καμπάνιας ενημέρωσης μαθητών, δασκάλων, εκπαιδευτικών και γονέων στα θέματα του σχολικού εκφοβισμού (bullying) και του εθισμού στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (gaming disorder) ενημέρωσε το κοινό, αλληλοεπιδρώντας μαζί του μέσω διαλόγου.


Ο εξαιρετικός ομιλητής και επιστήμονας, πραγματοποιεί την καμπάνια αφιλοκερδώς, με επισκέψεις σε σχολεία, καλύπτοντας με τον τρόπο του μέρος του τεράστιου κενού του κρατικού μηχανισμού, που κανονικά θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει, θεσμοθετώντας την ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών εντός του σχολικού περιβάλλοντος.


Σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό εξήγησε ότι έχει λεκτική, ψυχική, φυσική και cyber έκφραση και ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ γονέα, σχολείου και παιδιού. Ο γονέας οφείλει να παρατηρεί τη συμπεριφορά του παιδιού του κι αν παρατηρήσει αποκλίσεις και διαφορές να ενημερώσει τους δασκάλους ή καθηγητές του, οι οποίοι με τη σειρά τους οφείλουν να ελέγξουν εάν το παιδί δέχεται κάποιας μορφής εκφοβισμό από συμμαθητές του. Χρέος του σχολείου είναι να γεφυρώσει τις όποιες διαφορές και να φέρει τα παιδιά πιο κοντά μεταξύ τους. Εξήγησε επίσης ότι συμπεριφορές βίας, είτε λεκτικές είτε φυσικές, δεν περνούν από μόνες τους και ότι η παρέμβαση του γονέα και του διδάσκοντα είναι απαραίτητη στην εξισορρόπηση της συμπεριφοράς. Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη και ο γονέας πρέπει να επαγρυπνεί και να τα παρατηρεί διαρκώς.


Ανέφερε μερικά τρανταχτά παραδείγματα των αποτελεσμάτων του σχολικού (ή και πανεπιστημιακού εκφοβισμού) που οδήγησαν σε ακραίες “λύσεις” από τη μεριά των θυμάτων, όπως η αυτοκτονία, ή σε ακραίες συμπεριφορές από τη μεριά των θυτών, όπως δολοφονίες. Επισήμανε δε τη σύνδεση της βίας με την παγκοσμιοποίηση καθώς και το λυπηρό φαινόμενο ανοχής της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη βία. Η έγκαιρη πρόληψη λοιπόν τέτοιων συμπεριφορών μπορεί πολλές φορές να είναι θέμα ζωής και θανάτου…

Σε σχέση με τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ο κύριος Σούρας διευκρίνισε πως πρόκειται για επιστημονικά αναγνωρισμένη μορφή εθισμού, παρόμοια με αυτή των ναρκωτικών, καθώς το σώμα παράγει τις ίδιες ορμόνες και η εξάρτηση μπορεί να οδηγήσει σε εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα, όπως νοσηλεία ή και αυτοκτονία.

Ειδική αναφορά έκανε στην κατάθλιψη ατόμων άνω των 65 ετών, τονίζοντας πως όλα τα ψυχικά νοσήματα είναι πραγματικές ασθένειες, με φυσικά αίτια και χρήζουν φαρμακευτικής θεραπείας, όπως οι υπόλοιπες ασθένειες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της παράταξης που εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης: τους κο Βαγγέλη Τσοτράκη, κα Ιωάννα Παναγάκου, κο Θοδωρή Σιδέρη, κα Αντωνία Κάγκαρη, κα Ζωή Αιδινιάν και Ντινα Τσακωνιάτη.

Τα μέλη της παράταξης που εργάστηκαν για την υλοποίηση της εκδήλωσης, από αριστερά: κα Ιωάννα Παναγάκου, κα Αντωνία Κάγκαρη, κα Ζωή Αιδινιάν, κος Βαγγέλης Τσοτράκης και και Ντινα Τσακωνιάτη

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στην κα Έλλη Μαζαράκη, εμπνευστή και ψυχή αυτής της εκδήλωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας της παράταξης “Καισαριανής Τώρα”, Μιχάλης Γρύλλης, η πρώην Δ.Σύμβουλος και μέλος της παράταξης, κα Έλλη Μαζαράκη, ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας και ένας από τα πιο ενεργά μέλη της παράταξης, κος Βαγγέλης Τσοτράκης “

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.