Μενού Κλείσιμο

ΠΡΩΤΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ & ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ & ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ”

Tα συμπεράσματα της πρώτης ανοιχτής συζήτησης με θέμα «Δεσποζόμενα και Αδέσποτα ζώα συντροφιάς – Δικαιώματα και Υποχρεώσεις»

Τα συμπεράσματα πρώτης ανοιχτής συζήτησης με θέμα: «Δεσποζόμενα και Αδέσποτα ζώα συντροφιάς – Δικαιώματα και Υποχρεώσεις» η οποία διοργανώθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Καισαριανής και πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου την Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, στις 18:00.

Σε αυτόν τον πολύ παραγωγικό διάλογο που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, συμμετείχαν εθελοντές συμπολίτες μας, κτηνίατροι της πόλης, ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, αλλά και φιλόζωοι εθελοντές από όμορους δήμους.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Φασκιώτης, διευκρινίζοντας πως αυτή η συνάντηση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων της Καισαριανής για το ζήτημα των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων της πόλης μας.

Στην τοποθέτησή του έκανε μια σύντομη αναφορά των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, καθώς και του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη φροντίδα των αδέσποτων.

Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Γ. Φασκιώτη αναφορικά στις υποχρεώσεις των κηδεμόνων δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς:

«Οι κηδεμόνες των ζώων πρέπει με το που αποκτούν κατοικίδιο και μέσα σε διάστημα ενός μήνα να μεριμνούν για την  ηλεκτρονική σήμανση του ζώου τους μέσω του κτηνιάτρου τους και στη συνέχεια να εγγράφουν το ζώο τους στα μητρώα του Δήμου που λειτουργούν γι αυτό το σκοπό.

Απαραίτητο επίσης είναι να έχουν ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας του σκύλου ή της γάτας τους και να φροντίζουν να γίνονται όσα εμβόλια προβλέπονται.

Ο κηδεμόνας πρέπει να εξασφαλίζει κατάλληλο κατάλυμα για το ζώο του και απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή σε μπαλκόνια και ταράτσες καθώς και η αλυσόδεση. Πρέπει να φροντίζει για τον περίπατό του πάντα με λουρί και την περισυλλογή των ακαθαρσιών που προξενεί στους δημόσιους χώρους. Δεν υπάρχει περιορισμός αριθμού ζώων ανά διαμέρισμα αρκεί να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας τους, να μην τίθεται θέμα υγειονομικών παραβάσεων ή διατάραξης των ωρών κοινής ησυχίας. Αν ωστόσο το καταστατικό της πολυκατοικίας αναφέρει ότι απαγορεύονται τα κατοικίδια τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει μέχρι δύο ζώα. Ο περιορισμός αυτός αφορά τους σκύλους και τις γάτες.

Ο κηδεμόνας είναι υπεύθυνος για τη στείρωση του ζώου του εφόσον δεν μπορεί ο ίδιος να κρατήσει όλα τα νεογέννητα ή δεν έχει μεριμνήσει να βρει κηδεμόνες γι αυτά. Επίσης είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσει το κατοικίδιό του.

Σε περίπτωση απώλειας του ζώου θα πρέπει αυτό να δηλωθεί σε κτηνίατρο εντός πέντε ημερών για να περάσει στο σύστημα ηλεκτρονικής σήμανσης. Δεν επιτρέπεται η εγκατάλειψη ζώου, μπορεί όμως ο κηδεμόνας να το παραδώσει στο δήμο με τη γνώση ότι αυτό καθίσταται αδέσποτο και περνά στην φροντίδα του δήμου.

Οι κηδεμόνες που δεν φροντίζουν όλα τα παραπάνω έρχονται αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ για τον μη καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα ζώου και φτάνουν τις 30.000 ευρώ για περιπτώσεις κακοποίησης ή βασανισμού ζώου».

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις των Δήμων ο Αντιδήμαρχος ανέφερε τα εξής:

«Οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να περισυλλέγουν, να περιθάλπουν, να τσιπάρουν στο όνομά τους και να προωθούν για υιοθεσίες ζώα συντροφιάς. Σ’ αυτό τους το έργο μπορούν να βοηθούνται και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.

Οι δήμοι, είτε μόνοι τους είτε σε συνεργασία με άλλους δήμους, ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια. Τα καταφύγια είναι χώροι προσωρινής παραμονής ζώων που χρήζουν περίθαλψης. Νόμιμα καταφύγια μπορούν να έχουν και φιλοζωικά σωματεία. Τα υγιή ζώα εφόσον είναι άνω των 5 μηνών, αφού τσιπαριστούν, στειρωθούν, εμβολιαστούν, και αποπαρασιτωθούν επανεντάσσονται στο οικείο τους περιβάλλον.

Η επανένταξη γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Οι δήμοι φροντίζουν ώστε τα αδέσποτα ζώα που βρίσκονται στην διοικητική τους περιφέρεια να έχουν πρόσβαση σε φαγητό και νερό. Κάθε φιλόζωος πολίτης μπορεί να σιτίζει αδέσποτα ζώα αρκεί να τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.

Ο Δήμος έχει ως ανταποδοτικό έσοδο για την προαγωγή της ευζωίας των  αδέσποτων ζώων τυχόν διοικητικά πρόστιμα που θα επιβληθούν σε κηδεμόνες ζώων οι οποίοι δεν εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους».

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών αναφέρθηκε τέλος στις προθέσεις τις νέας Δημοτικής Αρχής:

«Πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε όσα ο νόμος θεωρεί υποχρέωσή μας και γι΄αυτό χρειαζόμαστε στο πλευρό μας όλους τους φιλόζωους πολίτες.

Ήδη υπάρχει σε μικρή κλίμακα μητρώο τσιπαρισμένων ζώων και αυτό θέλουμε να διευρυνθεί και όλοι οι κηδεμόνες κατοικιδίων της πόλης μας να δηλώσουν τα ζώα τους.

Υπάρχει σύμβαση με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία στο Κορωπί, η οποία προβλέπει την περίθαλψη και τη στείρωση αδέσποτων σκυλιών και γατιών. Ήδη εκεί βρίσκονται κάποιοι σκύλοι και στειρώνονται γάτες μετά από υποδειξη κατοίκων της Καισαριανής.

Στόχος της παρούσας δημοτικής αρχής είναι να εκσυγχρονιστεί το παρόν πάρκο σκύλων που βρίσκεται μέσα στο χώρο του Σκοπευτηρίου, να φτιαχτει το έδαφος, να μπουν καλάθια για τα σκουπίδια, περισσότερα παγκάκια, καλύτερες βρύσες και παιχνίδια για τα ζώα. Επίσης στα σχέδια είναι και δημιουργία δεύτερου πάρκου σκύλων στην κάτω είσοδο του Σκοπευτηρίου κάτω από το Χάραμα.

Στα πλαίσια της ευζωίας των αδέσποτων ζώων θα τοποθετηθούν ταΐστρες σε στοχευμένα σημεία του δήμου (στα Ξύλινα, στου Κρητικόπουλου, στην Πανεπιστημιούπολη, την πλατεία της Παναγίτσας, την πλατεία του Αγίου Νικολάου και στο Σκοπευτήριο).

Για να τα πετύχουμε όλα αυτά χρειαζόμαστε ενεργούς φιλόζωους πολίτες και θα ήταν ευχής έργο να δημιουργηθεί και νόμιμο φιλοζωικό σωματείο στην περιοχή μας είτε εξαρχής είτε να επανενεργοποιηθεί το παλιό φιλοζωικό σωματείο. Επίσης θα θέλαμε ήδη από την τωρινή πρώτη μας συνάντηση να δημιουργηθεί ένα μητρώο εθελοντών που να βρίσκεται σε συνεργασία με το δήμο καθώς γνωρίζουμε ότι πολλοί συνδημότες μας εργάζονται εθελοντικά εδώ και πολλά χρόνια για την ευζωία των αδέσποτων του δήμου μας.

Είναι στις σκέψεις μας να κάνουμε σε συνεργασία με τους προσκόπους μπαζάρ προκειμένου να συγκεντρωθούν τροφές για τα αδέσποτα της πόλης μας».

Ο Αντιδήμαρχος επισήμανε πως στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι να εξασφαλίσουμε όλοι μαζί από κοινού ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, μια παρακαταθήκη και μια συνέχεια για το Δήμο, ανεξάρτητα από τα εκάστοτε εκλογικά αποτελέσματα.

Οι παρούσες διαθέσιμες υπηρεσίες του Δήμου  περιλαμβάνουν μια σύμβαση με έναν κτηνίατρο και μια συνεργασία με τη Φιλοζωϊκή Κορωπίου που επισκέπτεται την πόλη μας κάθε Πέμπτη για να πραγματοποιεί προγραμματισμένες στειρώσεις.

Σε μια πρώτη χαρτογράφηση των αδέσποτων ζώων στην Καισαριανή, υπάρχουν περίπου 6 σκυλάκια που παρακολουθούνται και φροντίζονται από φιλόζωους εθελοντές συμπολίτες μας. Δεν υπάρχουν όμως καθόλου στοιχεία για τον αριθμό των σκυλιών που ζουν κοντά στο ραντάρ και ο Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε να το διερευνήσει.

Το μεγάλο ζήτημα στην πόλη μας είναι ο αριθμός των αδέσποτων γατιών, ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος και πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ακριβούς καταγραφής.

Οι φιλόζωοι εθελοντές προσέφεραν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την σίτιση, την στείρωση και τον εμβολιασμό των αδέσποτων, το κόστος όλων αυτών των υπηρεσιών προς τα ζωάκια αλλά και την ανάγκη συντονισμού της προσπάθειας που γίνεται για να φροντιστούν.

Μερικές από τις προτάσεις που κατέβαλλαν αφορούν τη δημιουργία δημοτικού μητρώου για τα αδέσποτα, την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων για την παρακολούθησή τους, όπως το σύστημα Traces (που αφορά στην τοποθέτηση microchip), την ενημέρωση του μητρώου και από τους κτηνιάτρους που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, καθώς και τη συνεργασία με όμορους Δήμους, καθώς τα αδέσποτα γατάκια, ειδικά τα αρσενικά μετακινούνται σε μεγάλη ακτίνα.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα και την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών σε ό,τι αφορά τόσο τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων, βάσει νομοθεσίας, όσο και τα δικαιώματα των φιλόζωων που τα φροντίζουν. Η παρεμπόδιση φροντίδας αδέσποτου, όπως και η κακοποίησή τους επισύρει προστίμου και η έκφρασή της, είναι πολύμορφη. Πρότειναν σειρά μεθόδων ενημέρωσης, όπως: ενημερωτική καμπάνια με διανομή φυλλαδίων, ενημερωτική εκστρατεία στα σχολεία που θα συμπεριλαμβάνει και τους γονείς, ανάρτηση πινακίδων σε διάφορα σημεία της πόλης με δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι των αδέσποτων και των φιλόζωων εθελοντών, αλλά και αντίστοιχες καμπάνιες που αφορούν στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

«Το πρόβλημα των αδέσποτων ξεκινά από τον ανίδεο ιδοκτήτη»

Το αδέσποτο ξεκινά από το δεσποζόμενο. Είτε κάποιος παρατάει ένα ζωάκι γιατί δεν το θέλει πια, είτε γιατί το ζωάκι του ζευγαρώνει και γεννά κουτάβια που δε μπορεί να συντηρήσει κι επιλέγει να τα εγκαταλείψει κάπου, η πλειοφηφία των αδέσποτων, κυρίως των σκυλιών, προκύπτει δυστυχώς από τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα άγνοιας για τις μετέπειτα επιπτώσεις, τόσο στο ίδιο το ζώο, όσο και στην κοινωνία.

Τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, έχουν φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες, πεινούν, διψούν, έχουν ανάγκη από ζέστη αλλά και θαλπωρή και αγάπη. Η εγκατάληψη τα αφήνει έκθετα στην πείνα, τις ασθένειες, την κακοποίηση, τα ατυχήματα και κατ’ επέκταση σε επιθετικές συχνά συμπεριφορές για τις οποίες δεν ευθύνεται τελικά το ζώο, αλλά ο άνθρωπος που το εγκατέλειψε.

Ο τρόπος που μια κοινωνία συμπεριφέρεται στα ζώα είναι ενδεικτικός του πολιτσμικού της επιπέδου και σε φαινόμενα κακοποίησης δεν είναι λίγες οι φορές που συμπεριφορά κακοποίησης σε ζώο συνδέεται και με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Η συμμετοχή στη συζήτηση εθελοντών του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Βύρωνα»

(emailεπικοινωνίας: byronshelter@gmail.com)

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση φολόζωων εθελοντών στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Βύρωνα, καθώς παρουσίασαν μερικά ενδεικτικά οικονομικά μεγέθη:

Το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Βύρωνα λαμβάνει μια χρηματοδότηση 25.000 ευρώ / έτος για να φροντίζει 50 αδέσποτα σκυλιά. Αυτό το ποσό καλύπτει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τροφή και στέγη, αλλά δεν επαρκεί. Ανά ημέρα το καταφύγιο χρειάζεται μόνο για την τροφή των ζώων 50 ευρώ (18.250 ευρώ ετησίως!). Χωρίς την υποστήριξη ιδιωτών, το Καταφύγιο δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει. Σημειωτέον δε, λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντικό προσωπικό.

Μια τάξη μεγέθους των εξόδων έδωσε εθελόντρια του Δήμου μας:

Κατά τη διάρκεια του 2019 με δικά της έξοδα φρόντισε τη νοσηλεία και περίθαλψη 5 γατιών, με κόστος 650 ευρώ (εκτός της σίτισή τους).

«Δεν αγοράζω, υιοθετώ – Δεν ζευγαρώνω, στειρώνω»

Οι εθελόντριες του Καταφυγίου Βύρωνα, αναφερόμενες στο σύνθημα της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης, εξήγησαν πως στόχος του Καταφυγίου είναι να αποτελεί σταθμό transit για τα ζώα, και όχι μόνιμη κατοικία. Πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες που προωθούν την υιοθεσία των ζώων, συμπεριλαμβανομένης και μια εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού να επιλέγει την υιοθεσία αδέσποτων, αντί της αγοράς από καταστήματα.

Η θεσμοθέτηση διαδικασιών υιοθεσίας μέσω καταφυγίων είναι πολύ σημαντική, καθώς από αυτό εξαρτάται και η ίδια η βιώσιμότητά τους, αφού η δυνατότητα φιλοξενίας είναι πεπερασμένη. Τα δε σκυλιά που φιλοξενούνται εκεί δύσκολα μπορούν να επανενταχθούν ως αδέσποτα σε ελεύθερα περιβάλλοντα για λόγους που έχουν να κάνουν είτε με την κατάστασή τους (συχνά πρόκειται για ζώα με σωματική αναπηρία, ως αποτέλεσμα κάποιου σοβαρού ατυχήματος), είτε λόγω νομοθεσίας,η οποία πλέον ορίζει αυστηρά ποιες κατηγορίες αδέσποτων επανεντάσσονται και ποιες όχι.

Ένα Καταφύγιο στην Καισαριανή;

Το ενδεχόμενο δημιουργίας καταφυγίου στην Καισαριανή είναι μικρό, καθώς οι προδιαγραφές προϋποθέτουν έκταση εκτός του αστικού ιστού που δεν υπάρχει διαθέσιμη. Από τη συζήτηση όμως προέκυψαν διάφορες προτάσεις για μια αποτελεσματικότερη φροντίδα των αδέσποτων:

  1. Μια τηλεφωνική γραμμή άμεσης παρέμβασης σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως πχ ένα σοβαρά τραυματισμένο ζώο που χρειάζεται άμεσα περίθαλψη

Μια τέτοια γραμμή δεν μπορεί να λειτουργήσει από ένα Δήμο, καθώς χρειάζεται 24ωρη ανταπόκριση, τηλεφωνική και ιατρική, που δεν το επιτρέπουν οι δομές του

  1. Τη δημιουργία ενός Δημοτικού Ιατρείου Ζώων που θα μπορεί να παράσχει πρώτες βοήθειες και πρωτοβάθμια περίθαλψη στα ζώα

Πρόκειται για κάτι που έχει ήδη τεθεί υπό συζήτηση εντός της Νέας Δημοτικής Αρχής και εξετάζονται τα ενδεχόμενα δημιουργίας του

  1. Την τοποθέτηση ενός αριθμού από ταίστρες με το λογότυπο του Δήμου που θα δηλώνουν τόσο τη στήτιξη προς τους φιλόζωους εθελοντές όσο και την πραγματική πρόθεση του Δήμου να ταϊζει τα αδέσποτα

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ήδη ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020.

  1. Την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τόσο στα δεσποζόμενα όσο και στα αδέσποτα ζώα
  2. Μια εκστρατεία ενημέρωσης στο Δήμο και τα σχολεία της πόλης
  3. Την αναβάθμιση του Πάρκου άθλησης δεσποζόμενων ζώων και τη δημιουργία ενός δεύτερου, εντός του Σκοπευτηρίου, με σκοπό από του χρόνου να δρομολογηθεί μελέτη και υλοποίηση επιπλέον Πάρκων Άθλησης σε άλλους χώρους πρασίνου της πόλης

Τα σημεία 4-6 έχουν ήδη δρομολογηθεί από τη Νέα Δημοτική Αρχή και χαιρετίστηκαν από το σύνολο των παρευρισκομένων ως μερικές θετικές πρώτες κινήσεις σε μια σωστή κατεύθυνση.

Την ανοιχτή συζήτηση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη όλων των Δημοτικών Παρατάξεων της πόλης, με δημιουργικές παρεμβάσεις τόσο από τον ΔΣ της Δημοτικής παράταξης, «Πρώτη Φορά Καισαριανή», Νίκου Ζαρκαδούλα, όσο και της επίσης ΔΣ καιεπικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» Άννας Παραγυιού, η οποία σχολίασε θετικά τόσο την πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας όσο και τον ποιοτικό διάλογο που εκτυλίχθηκε καθόλη τη διάρκεια. Τόνισε δε την ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου σχετικά τις αντίστοιχες υπηρεσίες, κατά το μέγιστο δυνατό.

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φασκιώτης κλείνοντας την ομολογουμένως πολύ παραγωγική συζήτηση ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που γέμισαν την αίθουσα και τους διαβεβαίωσε πως αυτή ήταν η πρώτη από πολλές ανοιχτές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, προτείνοντας μάλιστα τη θεσμοθέτησή τους σε τακτική βάση, προκειμένου όχι μόνο να συζητούνται τα διάφορα ζητήματα αλλά και να συντονίζεται το έργο και να παρακολουθείται η πρόοδος των εργασιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.