Μενού Κλείσιμο

15 – 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑ

15 – 17 Νοεμβρίου: Έκθεση φωτογραφίας του διεθνούς φήμης φωτογράφου του Πολυτεχνείου, Αριστοτέλη Σαρρηκώστα

Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις 19:30 – Είσοδος Ελεύθερη

Αίθουσα εκθέσεων στον 1ο όροφο του Δημαρχείου

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό 09:00 – 19:00, από Παρασκευή έως Κυριακή (15-17/11/2019)

Ο γεννημένος στην Καισαριανή, διεθνούς φήμης φωτορεπόρτερ, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ήταν ο μόνος φωτογράφος που τη δραματική βραδιά της 17ης Νοεμβρίου απαθανάτισε το τανκ να στρέφεται κατά της, γεμάτης φοιτητές, πύλης του Πολυτεχνείου. Χάρη σε αυτή τη φωτογραφία – ντοκουμέντο διαψεύστηκαν οι αρχικοί ισχυρισμοί της Αστυνομίας πως «δε συνέβη το παραμικρό».

Η ιστορική φωτογραφία του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, μαζί με το φιλμάκι των 35 δευτερολέπτων του ολλανδού οπερατέρ Άλμπερτ Κουράντ, αποτέλεσαν τα αδιάσειστα ντοκουμέντα για τα συμβάντα του Πολυτεχνείου εκείνη τη νύχτα.

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας

Γεννημένος στην Καισαριανή το 1937, ο σπουδαίος Έλληνας φωτορεπόρτερ με τη διεθνή καριέρα 40 ετών και τη λαμπρή συνεργασία με το Associated Press ήταν παρών σε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της Ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας:

Από τη σύλληψη του Αλέκου Παναγούλη από τη Χούντα, τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, το τρομοκρατικό χτύπημα στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972, αλλά και την επίσκεψη των Beatles στην Ελλάδα, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας έχει υπάρξει πολεμικός ανταποκριτής, φωτορεπόρτερ σπουδαίων γεγονότων, αλλά και φωτογράφος πορτρέτων μεγάλων προσωπικοτήτων της τέχνης και της πολιτικής.

(από τη 17ήμερη αεροπειρατεία της πτήσης 847 της TWA τον Ιούνιο του 1985)

Απαθανάτισε με το φακό του προσωπικότητες όπως την Μελίνα Μερκούρη, τον Μίκυ Θεοδωράκη, την Μαρία Κάλλας, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι Κέννεντυ, την Σοφία Λόρεν, την Λίζα Μινέλι, την Ούρσουλα Άντρες,  τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό, τον Κερκ Ντάγκλας, τον Πελέ, τον Ρόμπερτ Κέννεντυ, τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, τον Γιάσερ Άραφατ και τον Νέλσον Μαντέλα.

Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά σε όλη την υφήλιο.

(Οι Beatles με ντόπιους οργανοπαίχτες στην Αράχωβα – Ιούλιος 1967)

Μεγαλωμένος κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου, σε μια οικογένεια με πέντε αδέρφια, έχοντας χάσει τον πατέρα του από νωρίς, γαλουχήθηκε στις φτωχογειτονιές της Καισαριανής σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της Ελληνικής ιστορίας. Αψηφόντας τον κίνδυνο και τον ίδιο το θάνατο, αφιέρωσε τη ζωή του στην καταγραφή της πραγματικότητας.

Για τις φωτογραφίες του στο Πολυτεχνείο παρασημοφορήθηκε τον Μάιο του 2008 με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Κυκλοφορούν δύο βιβλία του:

Από τις εκδόσεις ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ:

«Ζην επικινδύνως»

40 Χρόνια Φωτορεπορτάζ

Από τις εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ:

«Αναμνήσεις ενός Έλληνα Φωτορεπόρτερ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.